🔎 Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

18 oktober 2022

Tijd voor de griepprik

Griep is een virus waar mensen flink ziek van kunnen worden. Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde aandoeningen (zoals diabetes, een hart-, long – of nierziekte of een verminderde weerstand). Daarom nodigt iedere praktijk deze mensen elk najaar uit voor een gratis griepprik. De griepprik is de beste bescherming tegen ernstige gevolgen van griep. Het is veilig om de griepprik en de coronavaccinatie op dezelfde dag of kort na elkaar te krijgen.

Hoe werkt de griepprik?

De griepprik leert je lichaam om zich te verdedigen tegen het griepvirus. Daardoor herkent jouw lichaam het griepvirus bij een infectie. Dit maakt de kans om griep te krijgen kleiner. Het kan zijn dat je toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan voor dat je minder ernstig ziek wordt. De griepprik is een veilig vaccin met weinig bijwerkingen. Er is al jarenlange ervaring met de griepprik. Je kunt geen griep krijgen van de griepprik. Bekende bijwerkingen zijn: pijn, roodheid of een lichte zwelling op de plaats van de prik (de bovenarm). Dit gaat binnen 1 tot 2 dagen vanzelf over.

Voor wie is de griepprik?

De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder en mensen met long- of hartaandoeningen.  Dit jaar krijgt een aantal groepen voor het eerst een uitnodiging voor een gratis griepprik. Bijvoorbeeld zwangere vrouwen en mensen met een cochleair implantaat.

Uitnodiging griepprik 

In oktober en november krijgen zo'n 6 miljoen mensen een uitnodiging voor de gratis griepprik. Die krijgen ze van de huisarts of instellingsarts. Hoor je bij de doelgroep? Dan krijg je automatisch een uitnodiging thuis. Op de uitnodiging staan een datum en tijd waarop je de griepprik kunt halen. Ben je je uitnodiging kwijtgeraakt? Neem dan contact op met je huisarts of instellingsarts. Die kan je verder helpen. 

Bron: rivm.nlOp deze pagina lees je meer over de werking van de griepprik