🔎 Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

4 juli 2023

Tips om reisziekte te overwinnen

Reisziekte kan een hinderlijke en ontmoedigende ervaring zijn, vooral als je graag reist of regelmatig lange afstanden aflegt. Het kan optreden tijdens autoritten, vliegreizen, boottochten en zelfs in pretparkattracties.

Hier zijn 6 tips om reisziekte te voorkomen en om ermee om te gaan:

  1. Kies de juiste zitplaats: Als je reist met de auto, bus, trein of vliegtuig, kan de keuze van je zitplaats invloed hebben op je ervaring met reisziekte. Probeer een stoel te kiezen waar je de minste beweging voelt, zoals de voorste stoelen in een auto, de stoelen over de vleugels in een vliegtuig of de bovenste dekken in een boot. Als je met de auto reist, kun je het beste zelf rijden, omdat het focussen op de weg je symptomen kan verminderen.

  2. Richt je op een vast punt: Fixeer je blik op een vast punt in de verte, zoals de horizon, een bergtop of een gebouw. Door je visuele focus te stabiliseren, kun je het conflict tussen de beweging die je voelt en wat je ziet, verminderen, wat kan helpen bij het voorkomen van reisziekte.

  3. Vermijd lezen en gebruik van mobiele apparaten: Het lezen van boeken, tijdschriften of het gebruik van mobiele apparaten tijdens het reizen kan de symptomen van reisziekte verergeren. Dit komt doordat je ogen constant aan het schakelen zijn tussen de tekst of het scherm en de beweging om je heen. Als je merkt dat dit bij jou het geval is, leg dan je boek neer en vermijd het gebruik van mobiele apparaten tijdens de reis.

  4. Ventileer en zorg voor frisse lucht: Zorg voor voldoende ventilatie en frisse lucht tijdens het reizen. Open indien mogelijk een raam of zorg voor airconditioning in de auto. Op een boot kun je het beste naar buiten gaan op het dek en de frisse zeelucht inademen. Frisse lucht kan helpen om je gevoel van misselijkheid te verminderen.

  5. Neem regelmatig pauzes: Als je een lange reis maakt, is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Sta op, loop rond en strek je benen. Dit helpt je om afleiding te krijgen van de beweging en kan de symptomen van reisziekte verlichten. Drink ook voldoende water om gehydrateerd te blijven.

  6. Maak gebruik van medicatie en natuurlijke remedies: In sommige gevallen kan het nodig zijn om medicatie te gebruiken om reisziekte te voorkomen. Raadpleeg je huisarts of apotheker voor advies over geschikte medicijnen, zoals antihistaminica. Daarnaast zijn er ook enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen, zoals gember in de vorm van capsules, thee of gemberkoekjes.

Het overwinnen van reisziekte vergt wat experimentatie om te ontdekken welke tips het beste voor jou werken. Door de bovengenoemde tips toe te passen, kun je je kansen op een comfortabele en aangename reis vergroten. Onthoud dat het altijd verstandig is om medisch advies in te winnen bij je huisarts als je specifieke vragen of zorgen hebt over reisziekte.

Bron: Huisarts.nlMeer informatie